Får jag tävla?
Alla som tränar med oss får också tävla, förutsatt att den aktive har betalat medlems-/träningsavgift. Man behöver inte uppnå någon speciell resultatnivå eller vara uttagen. Undantag från detta är när vi deltar med lag med begränsat antal deltagare exempelvis i stafetter, eller för de tävlingar eller mästerskap som har förutbestämda kvalgränser.
Ska barn tävla i friidrott - och i så fall hur?
Svenska Friidrottsförbundet och IFK Göteborg Friidrott anser att träning och tävling är två naturliga beståndsdelar i allt idrottande - oavsett hur gamla de aktiva är. Läs mer om vad vi utgår ifrån när det gäller
- tävlingar för barn (11 år och yngre) här >>
- tävlingar för ungdom (12-17 år) här >>
Måste man tävla?
Nej. Vi uppmuntrar till tävlande men det går också bra att ”bara” träna. Vissa gillar inte att tävla, andra kan inte få nog av tävlingar. En del ändrar sig med tiden. Var och en avgör om man vill tävla och i så fall hur mycket.
Hur vet jag vilka tävlingar som jag kan tävla i?
IFK Göteborg Friidrott sanktionerar friidrottstävlingar för olika grupper (8-11 år, 12-15 år, junior/senior, mästerskap, terräng- & löpartävlingar), under inomhus- och utomhussäsongen. De sanktionerade tävlingarna framgår av flikarna ovan. Att en tävling är sanktionerad innebär att föreningen betalar de anmälningsavgifter (max två starter/tävling) som anges i tävlingsinbjudan, och information om sanktionerade tävlingar skickas ut samt informeras om under träningarna. Som aktiva kan man också vänta sig ett att se fler klubbkamrater och tränare från föreningen än under tävlingar som inte är sanktionerade.
Det är möjligt att också tävla i tävlingar som inte är sanktionerade men då står den aktive själv för anmälningsavgifterna. Kontakta gärna kansliet för information om betalning, t ex om arrangören skall sända fakturan till kansli@ifkgoteborgfriidrott.se för att sedan faktureras den aktive via vårt eget kansli. För den som är intresserad av tävlingar på andra platser i landet så rekommenderas att titta på Svenska Friidrottsförbundets tävlingsprogram www.friidrott.se.
Kostar det något?
De anmälningsavgifter som anges i tävlingsinbjudningarna betalas* av IFK Göteborg Friidrott för tävlingar som sanktionerats av föreningen, max två starter/tävling. Sammantaget är tävlingsavgifter en av föreningens största kostnader, så vi förväntar oss att den som har anmält sig också deltager. Tänk gärna igenom och resonera före tävlingen om vilka och hur många grenar som det fungerar bra att vara med i.
Observera följande regler:
- Vid eventuell efteranmälan så fakturerar klubben hela efteranmälningsavgiften till berörd familj
- Om friidrottaren inte kommer till en tävling eller avstår från gren(ar) under en tävling utan giltiga skäl fakturerar klubben anmälningsavgiften till berörd familj.
- Giltiga skäl till frånvaro är sjukdom eller skada och ska förmedlas till tränare och i den kallelse som skickas ut inför tävlingen (se vidare info nedan).
*Max antal starter
Max 2 starter per aktiv/tävling betalas av IFK Göteborg Friidrott.
Ni får givetvis starta i fler än 2 grenar/tävling men dessa kommer faktureras till berörd familj i efterhand.
Hur anmäler man sig till en tävling?
Det finns olika externa anmälningsverktyg. De vanligaste är "Roster Athletics", "trackandfield.se", "friidrottsanmalan.se", "athleticomp.se" och "easyrecord.se". Är man ny i tävlingssammanhang skapar ni nya konton och kopplar ihop med IFK Göteborg Friidrott och därefter bockar man i vilka grenar man vill ställa upp i. Klicka därefter på "startlista" för att kontrollera att er anmälan kommit in. I påminnelsen om sista anm.dag skickar vi med länk till rätt anmälningsplattform. Huvudtränare anmäler eventuella stafettlag och hör med aktiva om intresse att vara med.
Hur vet jag när på dagen jag skall tävla?
Tidsprogram publiceras som regel inte förrän anmälningstiden gått ut. Detta beror på att tidsåtgången är beroende av antalet deltagare. I utgångsläget får man därför avsätta dagen även om inte hela går åt. Det är inte ovanligt att 60 m går kl 10.00 och 600 m går kl 15.30. Tidsprogram från tidigare års tävlingar kan ge viss vägledning om när grenar eventuellt kan planeras.
Om man blir sjuk eller skadad?
Är ni anmälda och inte kommer till start är giltig frånvaro skada eller sjukdom. Vid annan frånvaro kommer föreningen att fakturera startavgifterna för tävlingar som inte arrangeras av IFK Göteborg Friidrott. Skada och sjukdom ska skrivas i kallelsen går ut och även meddelas till er tränare. Blir man sjuk eller skadad och vet redan flera dagar innan tävlingsdag att mitt barn inte kommer kunna tävla till helgen är det viktigt att föräldrar eller aktiva försöker avanmäla. Det görs främst på samma sätt som vid anmälan, alternativt att ni sänder ett meddelande till arrangören. Detta är viktigt för arrangörens planering och för att om möjligt undvika att IFK Göteborg Friidrott faktureras anmälningsavgifter för aktiva som tyvärr inte kunnat delta.
Vad behöver tänka på/ordna inför tävlingen?
Var och en ansvarar för transport till och från tävlingarna och att man är på plats minst 60 min innan man ska börja tävla. Föräldrarna ska alltid kolla upp på hemsidan och med tränarna vad som gäller vid varje tävlingstillfälle samt att vara på plats vid tävlingarna som stöd åt tränarna och för sina barn. Bl.a. läsa igenom tävlings-PM, tidsprogram och i förekommande fall deltagarförteckning så att man har koll på vilka grenar barnet är anmält/ska tävla i. Planera utifrån var tävlingen är någonstans och hur tidsprogrammet ser ut/när man ska tävla. Bl.a. hur man enklast tar sig dit, ev. parkerar och är på plats i god tid innan tävlingen, tävlingskläder/-skor, vattenflaska och matsäck, omklädningsmöjligheter, hur och var man ska värma upp etc.
Vad behöver man tänka på under tävlingsdagen?
Viktig information framgår i tävlings-PM som arrangören publicerar på sin hemsida.
Avprickning
De som ska tävla måste t ex pricka av sig (skriva sitt för- och efternamn) på en lista (antingen för hand på pappersanslag eller elektroniskt) med de grenar man ska tävla i senast 60 min innan grenen startar. Vanligtvis gäller det bara löpgrenar för att arrangören skall kunna göra heatindelning inför tävlingen, men ibland måste man pricka av sig i alla grenar. Missar man avprickning får man inte vara med och tävla! Det är viktigt att den aktive själv prickar av sig.
Nummerlapp
När man prickat av sig kan nummerlappen hämtas som man fäster på sin tävlingst-shirt/-linne. Nummerlappen fästs vanligen på bröstet, men i t ex stavhopp kan nummerlappen få sättas på ryggen. Notera att samma nummerlapp används under alla tävlingsdagar.
Uppvärmning och upprop
Ca 45 minuter innan man ska tävla är det bra att börja värma upp, hinna med ev. toalettbesök för att senast 20 min innan tävlingsstart (läs i resp. tävlings-PM) ska man vara på den plats där man ska tävla för att vara i tid till upprop som tävlingsledaren genomför för att kontrollera att de som ska tävla är på plats. Obs! Vid större tävlingar kan grenar i samma åldersklass av utrymmesskäl avgöras på olika platser (t ex i olika längdgropar). Missar man uppropet får man inte vara med och tävla! Under uppropet brukar tävlingsledaren fråga om önskad ingångshöjd i höjdhopp och vilken planka man önskar hoppa ifrån i tresteg.
Har IFK någon gemensam samlingsplats under tävlingarna?
Titta om ni ser vår flagga/tält på arenan så är det där vi försöker samlas oavsett vilken träningsgrupp man tillhör. Det är inte alltid vi har gemensam samlingsplats eller kan ha tränare på plats vid alla tävlingar men så ofta vi har möjlighet ser vi till att ha det och att alla IFK-are, tränare som föräldrar och aktiva stöttar varandra på bästa sätt. Även om just din tränare inte är på plats går det alltid bra att fråga en annan IFK-tränare om hjälp vid behov.
Även om man har tävlat klart kan man alltid se till att värma upp tillsammans med en kompis som ska tävla senare och hejar på alla IFK-are som tävlar även om man inte känner varandra eller tränar i samma grupp.
Hur går prisutdelning till?
När varje gren har genomförts (finallopp i löpningar) så försöker arrangören genomföra prisutdelning så snart som möjligt. Vanligtvis kallar speakern på pristagarna att komma till prisutdelningscermonin. Men var uppmärksam på detta och håll er i närheten av prisutdelningscermonin efter genomförda grenar. Hur många som får pris brukar framgå i resp. tävlings-PM. I vissa tävlingar får alla pris, men även om man själv inte vunnit pris hyllar vi alltid pristagarna oavsett om de tävlar för IFK Göteborg Friidrott eller från en annan förening.
Måste man ha speciell tävlingsdräkt?
I vissa tävlingar, bl.a. mästerskap, krävs att man tävlar i sin förenings tävlingskläder. Annars finns inget krav på att man måste bära speciell tävlingsdräkt, framförallt inte för de yngre som kanske bara provar på att tävla. Det är givetvis trevligt och roligare att tävla när man känner igen och kan heja på sina klubbkompisar när de tävlar. Det blir ju också mera lagkänsla när alla har gemensamma tävlingskläder. Köp IFK-kläder direkt via IFKs webshop.
Det finns även ett litet lager kläder till utförsäljning på IFKs kansli. Kontakta kansli@ifkgoteborgfriidrott.se om ni vill köpa dessa.